Het succes van Shein

Over Shein

Shein (spreek uit als sjie-in) is momenteel de snelst groeiende webshop ter wereld. Het bedrijf (toen nog “She Insidegenoemd) begon in 2008 als een webshop voor trouwjurken in Nanjing, China. Na 13 jaar heeft het bedrijf 10.000 medewerkers en een jaaromzet van ongeveer € 8 miljard. Shein richt zich momenteel vooral op kleding voor (tiener)vrouwen, maar verkoopt ook heren-, plussize- en kindercollecties. Shein was niet zo technisch onderlegd als je in eerste instantie zou denken. In het begin was het een gewone webshop die vooral bruidskleding verkocht en dat was geen mega succes. Het bedrijf veranderde in 2014 zijn hele DNA en is daarin geslaagd. Door slim gebruik te maken van Instagram, Facebook en TikTok. Door deze kanalen is dit toffe Chinese merk enorm populair geworden.

Oprichter Chris Xu is vanaf het begin een Google-specialist geweest. Hij weet veel van Search Engine Optimization (SEO) en heeft het geïmplementeerd. Shein is meer een socialemediabedrijf dan een kledingwinkel. Het bedrijf creëerde in de eerste instantie een mobiele app die toch wat meer aanvoelt als een tijdlijn voor sociale media dan als een echte traditionele winkel. Met apps kunnen gebruikers dingen ontdekken op basis van suggesties, in plaats van actieve zoekopdrachten. Door klanten een eindeloos scala aan producten te laten scrollen, grote kortingen te ontvangen, beperkte voorraad te beheren en gepersonaliseerde aanbiedingen te ontvangen, heeft Shein met succes de ultieme FOMO gegenereerd. De app van Shein werkt zeer verslavend dat je toch steeds weer terug wilt komen om nieuwe limited-edition-items te vinden, tegen lagere prijzen. Voor velen is het een motivatie om deze nieuwe items te laten zien en te shinen via tiktok of instagram.

Shein vs concurrenten

Webshop Shein haalt dit jaar (2022) naar verwachting een omzet van €24 ,1 miljard, aldus bronnen in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Het voormalige Chinese modebedrijf heeft qua verkoop de marktleiders H&M en Zara bijna ingehaald. Shein is nog maar 10 jaar oud. Onlangs is de kledinggigant een grote concurrent geworden van Europese bedrijven als H&M en Zara. Zara had vorig jaar een omzet van maar liefst 27,6 miljard euro. De omzet nam in de eerste helft van het jaar licht toe. Dat komt omdat mensen na de corona lockdown meer zijn gaan winkelen. H&M had vorig jaar een omzet van 18,2 miljard. Ook voor deze retailer steeg de omzet in de eerste helft van 2022. Shein is momenteel gevestigd in Singapore en is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het fast-fashion bedrijf verkoopt een breed scala aan kleding tegen betaalbare prijzen. Shein probeert ook bij te blijven met de veranderende modetrends die online verschijnen.

Shein is zeker geen kleine speler meer!

De groei van Shein zal worden aangedreven door zijn vermogen om zijn producten tegen betaalbare prijzen te verkopen. Het uitgebreide productassortiment en de snelle reactie op nieuwe trends zorgen voor positieve cijfers. Shein verkoopt rechtstreeks vanuit zijn fabrieken aan zijn consumenten. Tijdens de verkopen houdt het weinig overtollige voorraad over en houdt het de prijzen laag door producten snel en in kleine hoeveelheden te produceren, dus er is geen achterstand van onverkochte voorraad. Het bedrijf bedient klanten in 150 landen en heeft een flinke netwerk van maar liefst 3000 leveranciers.