Tweedehands kleding of toch liever niet?

De afgelopen jaren zijn tweedehands kledingstukken enorm populair geworden! Online winkelplatformen voor tweedehands kleding beginnen hierin grootte spelers te worden. Hoe mensen nu naar tweedehands kleding kijken is zeker veranderd. Je ziet dat consumenten nu steeds vaker tweedehands kleding kopen maar ook verkopen. Het is maatschappelijk meer geaccepteerd geworden dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Ook zijn er de laatste jaren steeds meer tweedehands kleding Retailers bijgekomen en tweedehands kleding webshops.

Hoe duurzaam is tweedehands kleding?

Hoe duurzaam is het nou eigenlijk om een tweedehands kleding stuk te kopen? Ten eerste verleng je in ieder geval de levensduur van het kledingstuk en je voorkomt dat het tweedehands kledingstuk bijvoorbeeld wordt vernietigd.

Tweedehands en vintagekleding markt   

Bij vintage winkels vind je vaak unieke kleding items voor jou toffe kledingcollectie. Het is een duurzame keuze. Ook het gevoel dat je een tweedehands kledingstuk een nieuw leven biedt geeft al veel voldoening. Maar de vintage handelsmarkt is momenteel een wereldwijde markt geworden waar zeker veel aan wordt verdiend! Momenteel zijn er gigantische magazijnen die over de hele wereld actief zijn. Hier worden tweedehands kleding gesorteerd en geclassificeerd. Per jaar gooien wij al ongeveer 70 miljoen kilo aan kleding weg. Deze 70 Miljoen kilo aan kleding komen vaak in distributiecentra in het buitenland terecht en dat is alleen al vanuit Nederland. Nederland heeft ook eigen distributiecentrums van bijvoorbeeld het Legers des Heils. Zodra het proces in de distributiecentra zijn afgerond, wordt het verscheept naar landen waar deze kledingstukken zeer gewild zijn. Het gevolg van deze globale verkeersstructuur kan zeker milieugevolgen met zich meebrengen. Maar het voordeel is wel dat er geen nieuwe productieprocessen plaatsvinden en geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt, voor het maken van nieuwe kledingstukken. Maar uiteindelijk denk ik dat het kopen van vintage kleding een geweldige en duurzame mogelijkheid is. Dus Koop wat voor jou goed voelt!

Fast Fashion markt

Bij Fast Fashion worden vaak wekelijks of per twee weken nieuwe collecties gelanceerd. Ongeveer de helft van deze producten worden binnen een jaar bij kleding containers gedumpt. Fast Fashion heeft de afgelopen jaren veel negatieve reacties gekregen. Je merkt dat mensen opzoek zijn naar een zondebok om het probleem van zich af te schuiven naar een ander. Vaak krijgen dezelfde bedrijven hiervan de schuld van het probleem. De grote kleding retailers die kleding aanbieden voor een goedkoop tarief worden bij mediaconcerns vaak gezien als Fast Fashion bedrijven. Het is zeker waar dat sommige grote retailers collecties sneller proberen te produceren dan op de traditionele wijze. Dat wil nog niet zeggen dat het bedrijfsproces niet alleen gericht is op fast fashion. Bij een Fast Fashion methode weten fashion bedrijven vaak precies wat de vraag is en wat de consumenten echt graag willen hebben. Hierdoor worden producten in kleinere schalen geproduceerd. Waardoor er minder over bestelling plaatsvindt. Maar dat betekent zeker niet dat Fast Fashion nu ineens goed gepraat wordt. Door deze methoden kan er veel druk komen op de fabrikanten.

Tot slot: In plaats van alleen Fast Fashion bedrijven de schuld te geven van de totale problematiek binnen de Fashion industrie. zou ik aanraden om naar het manier van werken te kijken, oftewel hun businessmodellen om zo een beter kijk te krijgen van het werkelijke proces.